Souhrn změn ve vydání 20231120

vydání: 20231120 - verze: 14

Vážení uživatelé,

dnes byla vydána listopadová aktualizace Varia. Věnujte prosíme chvíli svého času, abyste se s úpravami seznámili.

Níže publikujeme pravidelný přehled o novinkáchzměnách. Na konci článku uvádíme seznam nových i aktualizovaných dokumentů nápovědy. Nepřehlédněte důležité informace o modulu Mzdy v Souhrnu změn ve vydání 20231120. Zároveň bychom vám chtěli doporučit, abyste si stáhli a nainstalovali novou aktualizaci co nejdříve.

Děkujeme vám za vaši dlouhodobou důvěru a těšíme se na vaši spokojenost.

Zdraví vás tým Vario

Obsah

Novinky a změny

Novinky a změny

Adresář

Import PSČ z registru ARES do detailu kontaktu

Po připojení Varia k modernizovanému Administrativnímu registru ekonomických subjektů (ARES) došlo ke změně v přenosu PSČ do detailu kontaktu. Bez ohledu na způsob založení nového kontaktu pomocí ARES se PSČ počalo vkládat do Varia bez mezery za třetí číslicí. To je pro uživatele Varia komplikace, protože PSČ bez mezery ovlivňuje například segmentaci a další návaznosti. Nedostatek na straně ARESu jsme ve Variu ošetřili a nyní se v nově vytvořeném kontaktu do PSČ mezera opět vkládá.

Souběžný provoz původního a modernizovaného informačního systému ARES je prodloužen do 1. 1. 2024.

Doklad

Vložení položek v cizí měně z tabulky MS Excel do dokladu

Příkaz místní nabídky nad položkou dokladu Vložit položky ze schránky přenáší aktivní obsah schránky, například zkopírovaný z MS Excel, do tabulky a zobrazuje jej v okně Vkládání položek ze schránky.

Upravili jsme funkci Vložit položky ze schránky. Funkce umí nově vkládat i ceny v měně dle aktuální záložky Cizí měna.

Evidence majetku

Oprava výpočtu odpisů s hospodářským rokem

V agendě Evidence majetku se mohly vyskytnout odpisy v obdobích, která nezačínala od prvního měsíce hospodářského roku. Tato situace nastávala, pokud byl použit hospodářský rok a číselník hospodářských roků nebyl vyplněn až do data odpisu v plánu. V takovém případě Vario generuje hospodářské roky podle posledního vyplněného roku v číselníku. Nové vydání Varia tuto nesrovnalost opravuje a nyní je účetní odpisový plán za období, která nezačínala od prvního měsíce hospodářského roku, vypočítán správně.

Hodnocení

Záznam hodnocení

Provedli jsme několik drobných úprav na tiskovém formuláři Záznam hodnocení, který je dostupný v agendě Hodnocení a zprostředkovaně v agendě Osvědčení a školení. Například jsme zvětšili pole pro hlavní titulek formuláře, aby bylo možné bez problémů zahrnout i delší text na dva řádky. V tiskopisu jsme rovněž přidali pole pro záznam hodnocení slovy.

Aktualizace nápovědy Vario Vario

Změny v dokumentech Napoveda nápovědy v období od 23. 10. 2023 do 20. 11. 2023:

NOVÉ DOKUMENTY NÁPOVĚDY Vario novinky AKTUALIZOVANÉ DOKUMENTY NÁPOVĚDY

Zákaznická podpora Vario