Souhrn změn ve vydání 20240226

vydání: 20240226 - verze: 14

Vážení uživatelé,

přečtěte si informace o novinkách v únorové aktualizaci Varia.

Další pravidelný přehled novinek a úprav v systému Vario publikujeme v článku  Mzdy – Souhrn změn ve vydání 20240226.

Doporučujeme vám, abyste pracovali vždy s nejnovějším vydáním Varia.

Tým Vario vám děkuje za vaši dlouhodobou důvěru.

Obsah:

Novinky a změny

Změna datové struktury

Aktuální verze softwaru Vario přináší modifikace v datové architektuře. Během procesu >aktualizace< dojde k transformaci struktury databáze, což vyžaduje, aby všichni uživatelé byli odhlášeni z aplikace Vario. Tuto skutečnost prosíme zohledněte při plánování a provádění instalace aktualizace, zejména při jejím prvním spuštění po aktualizaci, které finalizuje instalaci. Doporučujeme naplánovat si aktualizaci na vhodný čas a zahrnout do plánu i dostatečnou časovou rezervu pro řešení potenciálních komplikací.

Změna odpočtu zdaněných záloh při změně sazby DPH

V nejnovějším vydání jsme upravili metodu odpočtu zdaněných záloh v rámci nových sazeb DPH tak, že zálohy odečtené na dokladech jsou uvedeny v původní sazbě DPH. Uživatelé mají k dispozici dvě varianty, jak provést odpočet zdaněné zálohy při změně sazeb:

  • První variantou je rozdělit plnění na část, která byla zaplacena a zdaněna původní sazbou, a část, která je zdaněna novou sazbou (doplatek). Vario v takovém případě jednoduše odečte zálohu v původní sazbě.
  • Druhou variantou je uvést plnění na faktuře v nové sazbě. Vario pak odečte zálohu v původní sazbě a část plnění na faktuře, která souvisí s uhrazenou zálohou, převede pomocí dvou pomocných řádků na původní sazbu.

Podrobné informace o výpočtu DPH podle obou variant naleznete v článku Odpočet zdaněných záloh podle § 37a ve Variu.

Přiznání k DPH vzor 24

Tiskový formulář Přiznání k DPH byl aktualizován na vzor 24. Nový vzor se používá pro tisk Přiznání k DPH pro období od ledna 2024. Podrobnosti o novém vzoru podání naleznete na webu Finanční správy.

Nápověda Vario Vario

Změny v dokumentech Napoveda nápovědy v období od 20. 02. 2024 do 26. 02. 2024:

nové – AKTUALIZOVANÉ – Související dokumenty

Zákaznická podpora Vario