Souhrn změn ve vydání 20240828

vydání: 20240828 - verze: 14

Vážení uživatelé,

s potěšením vám oznamujeme, že srpnová aktualizace Varia je nyní k dispozici. Těšíme se, že vám představíme všechny novinky a detaily, které tato aktualizace přináší. Objevte, co nového pro vás máme připraveno!

Další pravidelný přehled novinek a úprav v systému Vario publikujeme v článku Mzdy – Souhrn změn ve vydání 20240828.

Doporučujeme vám, abyste pracovali vždy s nejnovějším vydáním Varia.

Tým Vario vám děkuje za vaši dlouhodobou důvěru.

Obsah:

Novinky a změny

Změna datové struktury

Aktuální verze softwaru Vario přináší modifikace v datové architektuře. Během procesu >aktualizace< dojde k transformaci struktury databáze, což vyžaduje, aby všichni uživatelé byli odhlášeni z aplikace Vario. Tuto skutečnost prosíme zohledněte při plánování a provádění instalace aktualizace, zejména při jejím prvním spuštění po aktualizaci, které finalizuje instalaci. Doporučujeme naplánovat si aktualizaci na vhodný čas a zahrnout do plánu i dostatečnou časovou rezervu pro řešení potenciálních komplikací.

Kontrolní hlášení DPH

Text v článku nápovědy – Odpovědi na často kladené dotazy – jsme upravili v souladu s aktuální funkčností Kontrolního hlášení DPH. Původní formulace zněla: „Z vydaných faktur Vario do kontrolního hlášení přebírá výhradně číslo dokladu.

Dáváme svým odběratelům platební kalendář, který má jen jedno číslo. Ve Variu pak evidujeme splátky jako jednotlivé doklady. Kam máme zapsat číslo platebního kalendáře, aby se uvedlo do kontrolního hlášení místo čísla dokladu?

Z vydaných faktur Vario do kontrolního hlášení (sekce A4) přebírá Číslo platebního kalendáře (cislo_dokladu_cizi) a pokud není vyplněno, tak Číslo dokladu. Doporučujeme odběratelům odesílat jednotlivé doklady, které ve Variu máte evidované kvůli zahrnutí do přiznání k DPH. Můžete také na platební kalendář (vytvořený mimo Vario) uvádět evidenční číslo dokladu ke každé splátce. V knize vydaných faktur pak vypněte automatické přidělování čísla dokladu a zapisujte ho ručně podle externího systému.

Videa na vzdělávacím portálu

Rádi bychom vás upozornili na možnost navštívit náš vzdělávací portál, kde najdete mnoho užitečných videí, která vám pomohou lépe pochopit a využít software Vario.

Výuková videa pokrývají širokou škálu témat a jsou připravena pro všechny uživatele, ať už jste součástí týmu nebo jen zkoušíte Vario poprvé

Obrázek: Výuková videa pokrývají širokou škálu témat a jsou připravena pro všechny uživatele, ať už jste součástí týmu nebo jen zkoušíte Vario poprvé

 

Chceme zdůraznit, že i uživatelé, kteří nemají zakoupenou licenci vzdělávacího portálu, mají přístup k sekci První kroky s Variem.

Sekce První kroky s Variem obsahuje videa, která vás rychle seznámí se základy Varia

Obrázek: Sekce „První kroky s Variem” obsahuje videa, která vás rychle seznámí se základy Varia

 

Navštivte náš vzdělávací portál a prozkoumejte širokou škálu kategorií. Vyberte si videa podle svého zájmu a začněte se učit. Jsme přesvědčeni, že naše videa vám pomohou efektivně využívat Vario a dosáhnout ještě větších úspěchů.

Navíc bychom vás rádi informovali, že pravidelně přidáváme nová vzdělávací videa jak do placené sekce, tak do sekce bezplatné.

Videa, která byla nedávno přidána do vzdělávacího portálu

Nápověda Vario Vario

Změny v dokumentech Napoveda nápovědy v období od 30. 07. 2024 do 28. 08. 2024:

nové – AKTUALIZOVANÉ – Související dokumenty

Zákaznická podpora Vario