Souhrn změn ve vydání 20240513

vydání: 20240513 - verze: 14

Vážení uživatelé,

seznamte se s informacemi o novinkách v květnové aktualizaci Varia.

Další pravidelný přehled novinek a úprav v systému Vario publikujeme v článku Mzdy – Souhrn změn ve vydání 20240513.

Doporučujeme vám, abyste pracovali vždy s nejnovějším vydáním Varia.

Tým Vario vám děkuje za vaši dlouhodobou důvěru.

Obsah:

Novinky a změny

Změna datové struktury

Aktuální verze softwaru Vario přináší modifikace v datové architektuře. Během procesu >aktualizace< dojde k transformaci struktury databáze, což vyžaduje, aby všichni uživatelé byli odhlášeni z aplikace Vario. Tuto skutečnost prosíme zohledněte při plánování a provádění instalace aktualizace, zejména při jejím prvním spuštění po aktualizaci, které finalizuje instalaci. Doporučujeme naplánovat si aktualizaci na vhodný čas a zahrnout do plánu i dostatečnou časovou rezervu pro řešení potenciálních komplikací.

Doklad

Zaúčtování faktur v cizí měně

U přijatých faktur v cizí měně, které byly uhrazeny 100% zálohou, se mohl do částky DPH dostat drobný zaokrouhlovací rozdíl. Zaúčtování dokladu následně neproběhlo s odůvodněním „Neznámé označení sazby DPH Osvobozená”. V aktuálním vydání je chybný výpočet zaokrouhlovacích rozdílů odstraněn.

Doklad

Nová kontrola při změně data přijetí dokladu

V předchozích verzích našeho systému bylo možné měnit hodnotu pole Datum přijetí dokladu i u zaúčtovaných přijatých dokladů prostřednictvím okna Více datumů. Nicméně, v našem nejnovějším vydání jsme provedli menší úpravu. Při změně data přijetí dokladu je nyní uplatněna stejná kontrola na zaúčtování dokladu jako v okně dokladu. Tato aktualizace zajišťuje, že účtování dokladů je správně sledováno a že všechny změny jsou řádně zaznamenány.

Je důležité poznamenat, že datum přijetí dokladu lze stále měnit také u zaúčtovaných dokladů, pokud je vyplněné pole Datum účetního případu. V takovém případě nemá datum přijetí dokladu vliv na účtování. Tato funkce zůstává zachována, aby poskytla potřebnou flexibilitu při správě účetních záznamů.

Doufáme, že vám tyto změny přinesou větší kontrolu nad účetními procesy. Pokud máte jakékoliv dotazy nebo potřebujete další pomoc, neváhejte nás kontaktovat.

Doklad

Příspěvek na recyklaci

Text „Náklady na zpětný odběr” uváděný na tiskových výstupech Vydané faktury (včetně cizojazyčných eng a ger) jsme změnili na Příspěvek na recyklaci. Nový text je v souladu s metodickým pokynem Ministerstva životního prostředí České republiky.

Původní text „Náklady na zpětný odběr” uváděný na vydaných fakturách jsme přejmenovali na „Příspěvek na recyklaci”

Obrázek: Původní text „Náklady na zpětný odběr” uváděný na vydaných fakturách jsme přejmenovali na „Příspěvek na recyklaci”.

Nápověda Vario Vario

Změny v dokumentech Napoveda nápovědy v období od 15. 04. 2024 do 13. 05. 2024:

nové – AKTUALIZOVANÉ – Související dokumenty

Zákaznická podpora Vario